Evcil Hayvanlara Çip Takılması Zorunlu Mu?

Evcil Hayvanlara Çip Takılması Zorunlu Mu?


Evcil hayvanlara çip takılması zorunluluğu son yıllarda tüm evcil hayvan sahiplerinin gündemine girmiş bulunuyor. Tarım ve Orman Bakanlığı ve Türk Veteriner Hekimleri Birliği’nin ortak çalışması sonucunda imzalanan protokol evcil dostlarımızın daha iyi bir yaşama sahip olmasını amaçlıyor. Mikroçip uygulaması sayesinde sahipli hayvanlar takip altına alınabilecek.

İçindekiler

     

    Evcil Hayvanlara Çip Takılması Zorunlu Mu?

    Mikroçip uygulaması hakkında en çok merak edilen konu evcil hayvanlara çip takılması zorunlu mu değil mi çelişkisidir. Bazı evcil hayvan sahipleri, hemen kedi ve köpeklerine çip taktırmışken bazıları zorunluluk durumunu bilmeyerek taktırmamıştır.

    Resmi Gazete’de yayınlanan yönetmeliğe göre evcil hayvanlara çip takılması zorunludur. Kedi, köpek ve gelincik sahipleri 2022 yılının sonuna kadar hayvanlarına mikroçip taktırmalıdır. Mikroçip uygulamasını yaptırmayan evcil hayvan ebeveynleri 10.000 TL para cezası ödeyecektir.

     

    Evcil Hayvanlara Çip Taktırmak Ne İşe Yarar?

    Evcil hayvanlara çip takılması, evcil hayvanlarla ilgili yaşanan sorunların bir kısmını ortadan kaldırmayı amaçlıyor. Her mikroçipin kendine özgü seri numarası vardır. Bu seri numara sayesinde evcil hayvanlar mikroçip takip sistemine kaydedilip izlenebilmektedir. Evcil hayvanlar sahiplerinin kimlik ve adres bilgileriyle birlikte bakanlık sisteminden takip edilebildiğinden kayıp durumlarında hayvanlar kolayca bulunup teslim edilebiliyor.

    Mikroçip uygulamasının asıl hedefi bilinçsiz sahiplenmelerin önüne geçmektir. Bazı kişiler sahiplendikleri hayvanlara bakmak istemeyip sokağa terk edebiliyor. Sokağa salınan hayvanların mağdur olması çip sayesinde engellenebiliyor.

    Evcil hayvan sigortası yaptırılmak istendiğinde artık sigorta şirketleri çip takılmasını istemektedir. Kısacası mikroçipler artık evcil hayvanların hayatının her yerinde olacaktır. Yasal sürenin dolması beklenmeden bir an önce kedi, köpek ve gelinciklere veteriner kliniklerinde mikroçipler takılmalıdır.

     

    Evcil Hayvanlara Çip Takılması Zararlı Mı?

    Evcil hayvanlara çip takılması zararlı değildir. Çip takılırken anestezi uygulamasına dahi gerek duyulmamaktadır. Özel mikroçip enjektörü aracılığıyla hayvanın derisinin altına yerleştirilir. Çip takılan hayvanların canı çok fazla yanmamaktadır. Sadece aşı oldukları andaki kadar acı hissedeceklerdir.

    Evcil hayvanlara çip yalnızca veterinerler tarafından takılmalıdır. Veteriner olmayanlar bu uygulamayı yapmaya kalkışmamalıdır. Aksi halde evcil hayvana zarar gelebilir.

     

    Evcil Hayvanlara Çip Takılması Kaç TL?

    Evcil hayvanlara çip takılması ücretli bir uygulamadır. Her veteriner kliniği çip takabilir ve sonucunda işlem ücretini talep edecektir. Evcil takılması fiyatı 150 TL civarlarındadır. Yalnızca bir defaya mahsus yapılan bir uygulama olduğu için tek seferde verilen bu ücret, mikroçipin faydalarına kesinlikle değecektir.

    Eğer mikroçipiniz yok ve evcil hayvan sigortası yaptırmak istiyorsanız sigorta sağlayıcı şirketiniz ücretsiz olarak bu imkanı size verecektir. Örneğin; Patim Güvende Sigortası yaptıracaksanız sigortanın anlaşmalı olduğu veteriner kliniklerinde ücretsiz bir şekilde hayvanınıza çip taktırıp poliçeyi devreye sokabilirsiniz.

    - Patili Sigorta

    Başa dön

    Son Gönderiler

    Köpeklerde Egzama Neden Olur?
    Köpeklerde Egzama Neden Olur?

    köpeklerde egzama neden olur bildiğiniz zaman bir belirti gördüğünüzde size en yakın veterinere gide..

    Devamını oku
    Kedilerde Mide Bulantısına Ne İyi Gelir?
    Kedilerde Mide Bulantısına Ne İyi Gelir?

    Kedilerde mide bulantısına nelerin iyi geldiğini bilmek istiyorsak, internet üzerinde bir süre araşt..

    Devamını oku
    Kedilerde Üst Solunum Yolu Enfeksiyonu Nasıl Geçer?
    Kedilerde Üst Solunum Yolu Enfeksiyonu Nasıl Geçer?

    ilk gelecek olan soru kedilerde üst solunum yolu enfeksiyonu nasıl geçer olacaktır. Bunun cevabına g..

    Devamını oku