Kediler Neden Zatürre Olur?

Kediler Neden Zatürre Olur?


Zatürre akciğer dokusunda oluşan en ciddi solunum hastalıklarından birisidir. Özellikle aşıları düzenli olarak yaptırılamayan kedilerde bu hastalığa rastlanır. Akciğerin belirli bir lobunda çıkan hastalık zamanla tüm akciğere yayılabilir. Zatürreden dolayı kedilerin nefes almaları önemli oranda zorlaşır. Hastalığın ilerlemesiyle birlikte sevimli kediler halsiz ve keyifsiz olmaya başlarlar.

İçindekiler

    Zatürre evde kendi kendine tedavi olabilecek bir hastalık değildir. Bu nedenle zatürre olduğu anlaşılan kediler veterinere götürülmelidir. Evcil hayvan sigortası yaptırmış olan kedi ebeveynleri hemen veterinere götürme refleksi gösterse de bazı kediler zamanında veterinere gidemediğinden yaşamını kaybedebilir.

     

    Kediler Neden Zatürre Olur?

    Kedileri özenle koruyup, ilgiyle büyütsek de bazen hastalıklar kaçınılmaz olabilir. Onları hastalıklardan koruyabilmek için hastalıkların nedenleri iyi bilinmelidir. Böylece hastalıklara karşı önleyici adımlar atılabilir. Kedilerde zatürreye neden olan en yaygın unsur bakterilerdir. Bakteriler kedinin akciğerinde enfeksiyon oluşturabilir. Bu enfeksiyon ilerleyerek zatürreye dönebilir.

    Kedilerde zatürrenin diğer nedenleri mantarlar ve virüslerdir. Özellikle kedide kalisivirüüs ve FIP varsa kedi ebeveynleri zatürreye karşı daha dikkatli olmalıdır. Çünkü bu virüsler zatürre için en uygun ortamı sağlarlar. Bu hastalığın bir diğer sebebi ise kanserdir. Akciğer kanserleri zatürreye yol açar.

     

    Kedilerde Zatürre Belirtileri

    Zatürre kedilerin sağlığını çok ciddi şekilde tehdit eder. Zatürreden dolayı kedilerde kalp yetmezliği, akciğerlerde su toplaması gibi hastalıklar baş gösterebilir. Kedinin zatürre olduğu bazı belirtilerden anlaşılırsa hemen veterinere gidilmelidir.

    Kedilerde zatürre belirtileri şunlardır:

    • Öksürük
    • Nefes almada zorluk
    • İshal
    • Kusma
    • Yüksek ateş
    • Kalp atışının yükselmesi
    • Hızlı nefes alıp verme
    • Gözlerin sulanması
    • Koku
    • Titreme
    • Çok fazla su içme

    Zatürre çok hızlı ilerleyen bir hastalıktır. Belirtiler fark edildiğinde kedi veterinere götürülmeyip ihmal edilirse hayatını kaybedebilir. Çünkü zatürre ölümcül bir hastalıktır. Kedi ebeveynleri bu hastalığa karşı oldukça dikkatli olmalıdır.

     

    Kedilerde Zatürre Bulaşıcı Mı?

    Zatürre diğer adıyla pnömoni bulaşıcı bir hastalıktır. Evde bir kedi zatürre olduğunda diğer evcil hayvanlar da bu hastalığa yakalanabilir. Bu nedenle tüm kediler aşılatılmalıdır. Zatürreye karşı alınabilecek en iyi önlem aşıdır. Kedilerin aşıları yaptırıldıktan sonra Yuvam Sigortası da yaptırılarak sağlıkları tam güvence altına alınabilir.

    - Patili Sigorta

    Başa dön

    Son Gönderiler

    Köpeklerde Egzama Neden Olur?
    Köpeklerde Egzama Neden Olur?

    köpeklerde egzama neden olur bildiğiniz zaman bir belirti gördüğünüzde size en yakın veterinere gide..

    Devamını oku
    Kedilerde Mide Bulantısına Ne İyi Gelir?
    Kedilerde Mide Bulantısına Ne İyi Gelir?

    Kedilerde mide bulantısına nelerin iyi geldiğini bilmek istiyorsak, internet üzerinde bir süre araşt..

    Devamını oku
    Kedilerde Üst Solunum Yolu Enfeksiyonu Nasıl Geçer?
    Kedilerde Üst Solunum Yolu Enfeksiyonu Nasıl Geçer?

    ilk gelecek olan soru kedilerde üst solunum yolu enfeksiyonu nasıl geçer olacaktır. Bunun cevabına g..

    Devamını oku