Kedilerde Mastitis Nedir?

Kedilerde Mastitis Nedir?


Kedilerde mastitis çok ciddi bir hastalık olmasına rağmen birçok kişi kedilerde mastitis nedir bilmemektedir. Halk arasında yaygın olarak bilinen bir hastalık olmadığından, mastitis olan kediler fark edilemeyebilir. Bundan dolayı da hastalığa yakalanan kediler ciddi ağrılar çeker. Tedavi edilmez ve hastalık ilerlerse kedinin hayatı riske girebilir.

İçindekiler

     

    Kedilerde Mastitis Nedir?

    Mastitis yalnızca kedilerde görülen bir hastalık değildir. Tüm memeli hayvanlarda görülebilen bir hastalıktır. Başka hayvanlarda bu hastalığa şahit olmuş kişiler kedilerde mastitis nedir daha rahat anlayacaktır.  Kedilerde mastitis, süt bezlerinde oluşan bir hastalıktır. Süt bezlerinde yangı şeklinde oluşan bu hastalık streptococcus veya staphylococcus bakterileri sebebiyle oluşur. Mastitis sebebiyle kedinin memesinde şişlik, ağrı olmaya başlar.

    Eğer mastitis enfeksiyon ve bakteriler sebebiyle oluşmadıysa hastalığın bir diğer sebebi gebelik semptomlarıdır. Hamile kedilerde süt üretimi olmasına rağmen süt henüz yavru tarafından emilmeye başlanmadığı için mastitis hastalığı görülebilir.

    Hastalığın bir diğer nedeni de yaralardır. Kedinin meme bölgesinde ciddi yaralar varsa bu yaralardan dolayı memenin koruyucu mekanizması zarar görebilir. Böylece bakteriler kolayca kedinin memesine yerleşebilir. Kedilerin mastitis olmaması için kaza ve yaralanmalardan korunmaları gerekir.

     

    Kedilerde Mastitis Belirtileri

    Mastitis yaygın olarak dişi kedilerde görülse de nadiren bu hastalığa yakalanan erkek kediler de vardır. Kısacası tüm kedi ebeveynleri bu hastalığa karşı bilinçli olmalıdır. Kedide hastalığın belirtileri olup olmadığı kontrol edilmelidir. Kedilerde mastitis belirtileri şöyledir:

    • Kedinin memesinde kızarıklık
    • Kedinin memesinde şişlik
    • Kedinin memesinin vücudun diğer bölgelerine göre daha sıcak olması
    • Meme ucundan akıntı gelmesi
    • Dokunulduğunda acı hissetmesi
    • Meme üzerinde yara ve bezeler
    • Kusma

    Mastitis olan kedinin yavrusu varsa yavrunun gelişimini bakarak da hastalık olup olmadığı anlaşılabilir. Yavru kedi olması gerektiği gibi büyümüyorsa annesinde mastitis olmasından dolayı yeterince beslenemiyor olabilir. Mastitis nedeniyle oluşan iltihaplardan dolayı süt yavruya yeterince ulaşmaz.

    Hem anne kedinin hem de yavrunun sağlığı için kedilerde mastitis belirtileri görülür görülmez veterinere gidilmelidir. Eğer evcil hayvan sigortası varsa tedavi boyunca takip yapılabilmesi için anlaşmalı veteriner klinikleri tercih edilebilir.

     

    Kedilerde Mastitis Tedavisi

    Mastitis kendiliğinden geçebilen bir hastalıktır. Kedinin bağışıklık sistemi yeterince güçlü değilse hastalıkla savaşamaz ve mastitis ilerler. İleri mastitiste kedinin memeleri morarır. Memeden kan ve irin çıkışı görülebilir. Kedi hastalık nedeniyle yüksek ateş, kusma ve halsizlik yaşar. Hala tedavi edilmezse enfeksiyon kana karışır ve kedi yaşamını yitirebilir.

    Öncelikle yavru anneden uzaklaştırılır ve alternatif beslenme yöntemleri uygulanır. Kedinin sütü elle sağılarak memenin rahatlaması ve kan akışı olması sağlanır. Kedilerde mastitis tedavisi için antibiyotik uygulamaları yapılır. İlerlemiş mastitislerde vücutta pek çok komplikasyon olabileceği için kedi hastaneye yatırılabilir. Hastane masrafları gözünüzü korkutuyorsa can dostunuzu Neşeli Patiler Sigortası ile sigortalatarak sigortanın sunmuş olduğu geniş avantajlardan faydalanabilirsiniz.

    - Patili Sigorta

    Başa dön

    Son Gönderiler

    Köpeklerde Egzama Neden Olur?
    Köpeklerde Egzama Neden Olur?

    köpeklerde egzama neden olur bildiğiniz zaman bir belirti gördüğünüzde size en yakın veterinere gide..

    Devamını oku
    Kedilerde Mide Bulantısına Ne İyi Gelir?
    Kedilerde Mide Bulantısına Ne İyi Gelir?

    Kedilerde mide bulantısına nelerin iyi geldiğini bilmek istiyorsak, internet üzerinde bir süre araşt..

    Devamını oku
    Kedilerde Üst Solunum Yolu Enfeksiyonu Nasıl Geçer?
    Kedilerde Üst Solunum Yolu Enfeksiyonu Nasıl Geçer?

    ilk gelecek olan soru kedilerde üst solunum yolu enfeksiyonu nasıl geçer olacaktır. Bunun cevabına g..

    Devamını oku