Kedilerde Mesane Taşı (İdrar Taşı)

Kedilerde Mesane Taşı (İdrar Taşı)


Kedilerde mesane taşı, minik patililerde görülen yaygın bir rahatsızlıktır. Yüksek oranda kalsiyum, magnezyum, oksalat gibi minerallerin mesanede birikip çöküntü oluşturmasına mesane taşı veya idrar taşı adı verilir. Kedi ebeveynleri, yaygın görülen bir sağlık sorunu olduğunun farkında olup belirtileri hakkında bilinçlenmelidir. Böylece sevimli kedilerde mesane taşı oluştuğunda anlaşılarak veterinere götürülebilir.

İçindekiler

    Kedilerde idrar taşı tedavi edilmediği takdirde hayati risk oluşturur. Çünkü idrar taşları, idrar yolunu tıkama potansiyeline sahiptir. Yine birçok idrar yolu hastalığı mesane taşları nedeniyle oluşabilir.  Bu nedenle kedi ebeveynleri daima dikkatli olmalıdır.

     

    Kedilerde Mesane Taşı Neden Olur?

    Kedilerde idrar taşı oluşmasının birden çok sebebi vardır. Günlük rutinde yer alan birçok şey mesane taşlarına ön ayak olabilir. Bu nedenle mesane taşı olan iki kedi kıyaslanmamalıdır. Kedilerde mesane taşı oluşturan nedenler şöyledir:

    • İdrarın pH dengesinin bozulması
    • İlaç yan etkileri
    • Konjentinal karaciğer rahatsızlıkları
    • Yanlış beslenme diyetleri
    • İdrar yolu enfeksiyonları
    • Mesane iltihaplanması
    • Genetik nedenler

    Mesane taşı oluşumu yaşlı kedilerde genç kedilere göre daha fazla oluşur. Fazla kilolu kediler de mesane taşı açısından risk grubunda yer alır. Ayrıca kısırlaştırılmış erkek kedilerde, diğer kedilere göre daha fazla idrar taşı oluştuğu hala araştırılan bir tezdir.

     

    Kedilerde Mesane Taşı Belirtileri

    Kediler hastalandıklarında bunu bize anlatamayabilirler. Normalden farklı olan her şeye dikkat etmek ebeveynin görevidir. Kedide görülen her değişim incelenip hasta olup olmadığı araştırılmalıdır. Mesane taşı çok ciddi bir rahatsızlık olduğu için belirtileri her kedi sahibi tarafından bilinmelidir. Kedilerde mesane taşı belirtileri şöyledir:

    • Daha sık idrara çıkma
    • İdrar yaparken ıkınma
    • Kanlı idrar
    • Beklenmedik anda her yere idrar yapma
    • Sürekli olarak genital bölgeyi temizleme
    • Uyuşukluk
    • Kusma ve iştahsızlık
    • Ağrı

    Mesane taşları idrar kesesi duvarına değerek kanamaya sebep olabilir. Ayrıca bu taşlardan dolayı mesanede şişlik, iltihap oluşumu çok muhtemeldir. Mesane taşı belirtileri fark edildiği anda kedi acilen veterinere götürülmelidir.

    Mesane taşı birçok tehlikeli komplikasyonu peşinden getiren acil bir durumdur. Eğer kedinin evcil hayvan sigortası varsa sigorta şirketinin sunmuş olduğu teminatlar kapsamında ücretsiz tedavi imkanı elde edilebilir.

     

    Kedilerde Mesane Taşı Tedavisi

    İdrar taşları tedavi edilmediği zaman hayati tehlike oluşturabilir. Bu nedenle kedide herhangi bir belirti görüldüğü anda veterinere gidilmelidir. Kedide mesane taşı olup olmadığı öğrenmek için ultrason, röntgen, kontraslı radyografik inceleme yöntemlerinden yararlanılır. Yalnızca fiziksel muayene bazen yeterli olmayabilir.

    Kediye mesane taşı teşhisi koyulduğunda veteriner hekim birkaç farklı tedavi önerebilir. Bu rahatsızlık için en fazla kullanılan tedavi yöntemi kistotomidir. Kistotomi hızla yapılabilen bir cerrahi müdaheledir. Mesane taşının en hızlı ve etkili çözümü olarak sayılır. Tedaviden sonra kediler hızla iyileşme gösterir.

    Bunun yanı sıra litotripsi ve özel diyet uygulaması tercih edilen diğer tedavi yöntemlerindendir. Tesavi masrafları gözünüzü korkutuyorsa Pati Sigortası’nın bütçe dostu planlarını inceleyebilirsiniz.

    - Patili Sigorta

    Başa dön

    Son Gönderiler

    Köpeklerde Egzama Neden Olur?
    Köpeklerde Egzama Neden Olur?

    köpeklerde egzama neden olur bildiğiniz zaman bir belirti gördüğünüzde size en yakın veterinere gide..

    Devamını oku
    Kedilerde Mide Bulantısına Ne İyi Gelir?
    Kedilerde Mide Bulantısına Ne İyi Gelir?

    Kedilerde mide bulantısına nelerin iyi geldiğini bilmek istiyorsak, internet üzerinde bir süre araşt..

    Devamını oku
    Kedilerde Üst Solunum Yolu Enfeksiyonu Nasıl Geçer?
    Kedilerde Üst Solunum Yolu Enfeksiyonu Nasıl Geçer?

    ilk gelecek olan soru kedilerde üst solunum yolu enfeksiyonu nasıl geçer olacaktır. Bunun cevabına g..

    Devamını oku