Köpeklerde ELS Hastalığı Nedir?

Köpeklerde ELS Hastalığı Nedir?


Can dostlarımız olan köpekleri sahiplendiğimiz andan itibaren ailemizin bir parçası olurlar. Onlara her ne kadar iyi baksak da hastalanabilirler. Köpeklerde çok ciddi bir hastalık olan ELS nedir bildiğiniz zaman herhangi bir belirti gördüğünüzde en kısa sürede köpeğinizi veterinere götürerek tedavi olmasını sağlayabilirsiniz.

İçindekiler

    Köpeklerde ELS Hastalığı Nedir?

    Köpek dostlarımızda ölümcül denebilecek bazı hastalıklar görülebilmektedir. ELS hastalığı ise bunlardan birisidir. Köpeklerde ELS hastalığı nedir sorusu özellikle köpek sahipleri tarafından sıkça sorulmaktadır. Köpeklerimizin sağlığından biz sorumlu olduğumuzdan dolayı köpeklerde ELS hastalığının ve belirtilerinin neler olduğuna gelin birlikte göz atalım.

    Köpeklerde ELS hastalığı son derece ciddi bir hastalıktır. Bir diğer adı gençlik hastalığı olan ELS, her yaştaki köpeklerde görülebilir. Bunun önüne geçebilmek için köpeklerimize yapılabilen bazı aşılar vardır. Bu hastalık köpeklerde solunum, sindirim sistemleri ve sinir sistemlerini etkileyerek çok kolay bir şekilde kana bulaşır. Aynı zamanda köpekler için çok bulaşıcı olan bu hastalık ciddi sorunlara sebep olabilir, hatta köpeğinizin ölümüne sebep olabilir.

    ELS hastalığının başka köpeklere geçmesi çok kolaydır. Ortak kullanılan mama kapları, idrar ve dışkı aracılığıyla çok kolay bir şekilde diğer köpeklere bulaşabilen bu hastalığın belirtileri köpeğinizin yaşı ve sağlık durumuna göre değişiklik göstermektedir. Köpeğinizi bu hastalıktan korumak istiyorsanız aşılarını mutlaka yaptırmanız gerekmektedir.

    Köpeklerde ELS Hastalığı Belirtileri

    Köpeklerde ELS hastalığı nedir bildikten sonra köpeğinize bulaşıp bulaşmadığını anlayabilmek için belirtilerini bilmeniz gerekir. Hastalık vücuda bulaşmadan önce ilk olarak solunum yollarını etkiler. Köpeklerde ELS hastalığının bazı belirtileri bulunmaktadır.

    • ELS hastalığı bulunan köpeklerde solunum hızında değişiklik sık sık görülebilir.
    • Nefes alırken zorlanırlabilirler.
    • Gözlerinde sulanmalar ve akıntılar görülebilir.
    • Beyin, omurilik iltihabı ve öksürme
    • Dik durmakta zorlanmak
    • Sık nöbetler
    • İshal
    • Felç
    • Sürekli çiğneme ve tükürme hareketleri
    • Hiperkeratoz hastalığı
    • Ateşlenme
    • Burun akıntısı
    • Anoreksiya
    • Bakteriyel enfeksiyonlar

    Yukarıda bahsettiğimiz belirtiler köpeğinizde ELS hastalığının bulunduğunun habercisidir. Bu durumda yapmanız gereken ilk şey köpeğinizi güvendiğiniz bir veterinere götürmenizdir. Erken teşhis konulmadığı sürece ölüme kadar götürebilen bu hastalık, köpekler için en tehlikeli hastalıklar arasında yer almaktadır.

    Köpeklerde ELS Hastalığı Tedavi Yöntemleri

    Köpeğinizi veterinere götürdüyseniz ve köpeğinize ELS hastalığı teşhisi koyulduysa, tedavisi olmasa da semptomların ağır olmasını engelleyebilecek yöntemler uygulanabilir. İkincil enfeksiyon gelişiminin engellenmesi için çeşitli vitaminler ve ek takviyeler uygulanır. Köpeğinizde ELS'ye dair herhangi bir belirti gördüyseniz hiç vakit kaybetmeden mutlaka bir veteriner hekime gitmeniz gerekmektedir.

    Bu gibi durumlar için köpeğinize sağlık sigortası yaptırmanız hayati önem taşımaktadır. Patilisigorta ile köpek sigortası yaptırdığınız zaman olabilecek her türlü duruma karşı hazırlıklı olmuş olursunuz. Bu sayede köpeğinizde herhangi bir hastalık belirtisi gördüğünüzde endişelenmenize gerek kalmaz.

    - Patili Sigorta

    Başa dön

    Son Gönderiler

    Köpeklerde Egzama Neden Olur?
    Köpeklerde Egzama Neden Olur?

    köpeklerde egzama neden olur bildiğiniz zaman bir belirti gördüğünüzde size en yakın veterinere gide..

    Devamını oku
    Kedilerde Mide Bulantısına Ne İyi Gelir?
    Kedilerde Mide Bulantısına Ne İyi Gelir?

    Kedilerde mide bulantısına nelerin iyi geldiğini bilmek istiyorsak, internet üzerinde bir süre araşt..

    Devamını oku
    Kedilerde Üst Solunum Yolu Enfeksiyonu Nasıl Geçer?
    Kedilerde Üst Solunum Yolu Enfeksiyonu Nasıl Geçer?

    ilk gelecek olan soru kedilerde üst solunum yolu enfeksiyonu nasıl geçer olacaktır. Bunun cevabına g..

    Devamını oku