Köpeklerde Hipotermi Neden Olur?

Köpeklerde Hipotermi Neden Olur?


Köpeklerde hipotermi, vücut sıcaklığının aşırı derecede düşmesinden dolayı vücut hücrelerine zarar veren rahatsızlıktır. Soğuk bir ortamda çok fazla zaman geçiren köpeklerin hipotermi geçirme riskleri yüksektir. Hipotermiden kaynaklı olarak vücutta ani bir şekilde birçok değişim olur. Eğer müdahale edilmezse hipotermi geçiren bir köpeğin ölmesi oldukça yüksek bir olasılıktır.

İçindekiler

     

    Köpeklerde Hipotermi Neden Olur?

    Hipotermi vücut sıcaklığının hızla normal vücut sıcaklığının altına düşmesinden kaynaklı olduğu için hipoterminin nedeni aslında barizdir. Uzun süre soğuk havaya maruz kalan ve vücut sıcaklığını tekrardan yükseltecek herhangi bir uygulama yapılmayan köpeklerde hipotermi olur. Bu nedenle soğuk havalarda dışarıda yaşayan köpeklerin hipotermi geçirme riskleri çok yüksektir.

    Köpeklerde hipotermi oluşturan durumlardan bir diğer ise tüylerinin ıslak olmasıdır. Banyo yaptıktan sonra köpek iyice kurutulmadan dışarıda bırakılırsa soğuyan havayla birlikte vücut sıcaklığı düşer. Özellikle kulübede yaşayan köpekleri banyo yaptırırken çok dikkatli olunmalıdır.

    Hipotermiye neden olan bir diğer durum ise anestezidir. Anestezi verilen köpeklerin vücut ısıları düşürüldüğü için beklenmedik şekilde vücudu aşırı soğuyanlar hipotermi geçirmeye başlayabilir. Özellikle yaşlı köpeklerde bu duruma daha sık rastlanır.

     

    Köpeklerde Hipotermi Belirtileri

    Bir köpeğin vücut sıcaklığı 32 derecenin altına düşerse hipotermi geçirmeye başlar. Soğuk hava koşullarından, üşütmeden veya anesteziden dolayı hipotermi geçirilebilir. Bir köpek hipotermi geçirdiğinde hemen fark edilip gereken müdahale yapılmalıdır. Aksi halde dönüşü olmayan sonuçlar doğabilir.

    Köpeklerde hipotermi belirtileri şöyledir:

    • Aniden gelen şiddetli titreme
    • Diş etlerinin soluk bir renk alması (mavi tonları)
    • Nefes alıp vermede güçlük
    • Yürüyememe
    • Uyuşukluk
    • Bilinç kaybı
    • Göz bebeklerinin büyümesi

    Titremeyle baş gösteren hipotermi zaman geçtikçe diğer belirtileri de açığa çıkarır. En sonunda köpek bilincini kaybedip komaya girebilir. Koma halinde girdiğinde de köpeğe herhangi bir müdahale yapılmazsa köpek yaşamını yitirir. Görüldüğü gibi hipotermide acil müdahale çok önemlidir. Köpeğin evcil hayvan sigortası varsa en yakın anlaşmalı veterinere hemen gidilmelidir. Hipotermi için yapılan tedaviler Pati Sigortası kapsamında ücretsiz olarak karşılanabilir. Siz de ani durumlarda bütçenizi değil de yalnızca köpeğinizin sağlığını düşünmek isterseniz hemen evcil hayvan sigortası yaptırmalısınız.

    - Patili Sigorta

    Başa dön

    Son Gönderiler

    Köpeklerde Egzama Neden Olur?
    Köpeklerde Egzama Neden Olur?

    köpeklerde egzama neden olur bildiğiniz zaman bir belirti gördüğünüzde size en yakın veterinere gide..

    Devamını oku
    Kedilerde Mide Bulantısına Ne İyi Gelir?
    Kedilerde Mide Bulantısına Ne İyi Gelir?

    Kedilerde mide bulantısına nelerin iyi geldiğini bilmek istiyorsak, internet üzerinde bir süre araşt..

    Devamını oku
    Kedilerde Üst Solunum Yolu Enfeksiyonu Nasıl Geçer?
    Kedilerde Üst Solunum Yolu Enfeksiyonu Nasıl Geçer?

    ilk gelecek olan soru kedilerde üst solunum yolu enfeksiyonu nasıl geçer olacaktır. Bunun cevabına g..

    Devamını oku