Köpeklerde Leptospiroz Belirtileri Ve Tedavisi

Köpeklerde Leptospiroz Belirtileri Ve Tedavisi


Leptospiroz insanlarda ve diğer evcil hayvanlarda görülebildiği gibi köpeklerde de görülmektedir. Köpeklerde leptorspiroz belirtilerine hakim olmak erken tedavi için çok önemlidir. Leptospira bakterilerinin sebep olduğu zoonoz hastalıklardan birisidir. Bulaşıcı olduğu için önlem alınması gereken tehlikeli bir hastalıktır.

İçindekiler

    Halk arasında domuz çobanı olarak da bilinen Leptospiroz hastalığı, köpeklerin karaciğer, böbrek ve dolaşım sisteminde sorunlara neden olur. Hastalıktan böbrek etkilenirse böbrek yetmezliği görülme olasılığı çok yüksektir. Karaciğer zarar gördüğünde ise hepatit, sarılık hastalıkları oluşabilir.

     

    Köpeklerde Leptospiroz Belirtileri

    Leptospiroz hastalığı akut veya hiperakut olarak seyredebilir. Akut halinde köpeğin kurtarılma ihtimali yüksekken hastalık hiperakut olarak seyrederse köpek kısa süre içerisinde hayatını kaybedebilir. Bu nedenle köpek ebeveynleri hastalığın belirtilerini çok iyi bilip köpeğini gözetim altına almalıdır. Köpeklerde leptospiroz belirtileri şunlardır:

    • Yüksek ateş
    • Halsizlik
    • Titreme
    • Öksürük
    • Kusma
    • İshal
    • Kas ağrısı
    • Yorgunluk
    • Depresyon
    • Sürekli uyuma
    • Sürekli su içme isteği
    • Daha az idrar yapma
    • Deri altında kanama

    Leptospiroz belirtileri fark edilir edilmez köpek veterinere götürülmelidir. Köpeğin evcil hayvan sigortası varsa çıkacak tedavi masraflarına önlem olması için anlaşmalı veterinerler tercih edilebilir. Yoksa bile vakit kaybetmeden en yakın veterinere götürülmelidir.

     

    Köpeklerde Leptospiroz Tedavisi

    Leptospiroz hastalığı, hasta köpeğin idrarından etraftaki tüm evcil hayvanlara ve insanlara bulaşabilir. Bu nedenle leptorspiroz olduğu düşünülen her köpek vakit kaybedilmeden tedavi ettirilmelidir. Tedavinin en kısa sürede yapılması hem köpeğin hayatını kurtarmak hem de etrafa hastalığı bulaştırmamak için çok önemlidir.

    Leptospiroz birçok iç organa zarar verdiği için hastalığın tedavisi boyunca antibiyotiklerle hastalığın etkileri giderilmeye çalışılır. Ayrıca karaciğer ve böbrek gibi organlarda ciddi hasarlar oluştuysa cerrahi müdahale gerekebilir. Leptospirozdan dolayı böbrek yetmezliği sıkıntısı çeken köpekler diyalize alınabilir. Tedavi boyunca sıvı tüketmek ve köpeğin beslenme programını güçlendirmek çok önemlidir.

    Hastalıktan korunmak için tüm köpekler aşılatılmalıdır. Aşı bu hastalığı çok büyük oranda önlemektedir. Aşıları yapıldıktan sonra köpeğe Neşeli Patiler Sigortası yaptırılıp sağlığı güvence altına alınabilir. Köpeğe tek sefer aşı yaptırmak yeterli olmaz; her yıl aşısı yenilenmelidir.

    - Patili Sigorta

    Başa dön

    Son Gönderiler

    Köpeklerde Egzama Neden Olur?
    Köpeklerde Egzama Neden Olur?

    köpeklerde egzama neden olur bildiğiniz zaman bir belirti gördüğünüzde size en yakın veterinere gide..

    Devamını oku
    Kedilerde Mide Bulantısına Ne İyi Gelir?
    Kedilerde Mide Bulantısına Ne İyi Gelir?

    Kedilerde mide bulantısına nelerin iyi geldiğini bilmek istiyorsak, internet üzerinde bir süre araşt..

    Devamını oku
    Kedilerde Üst Solunum Yolu Enfeksiyonu Nasıl Geçer?
    Kedilerde Üst Solunum Yolu Enfeksiyonu Nasıl Geçer?

    ilk gelecek olan soru kedilerde üst solunum yolu enfeksiyonu nasıl geçer olacaktır. Bunun cevabına g..

    Devamını oku