Köpeklerde Obezite

Köpeklerde Obezite


Köpeklerde obezite her geçen gün daha da yaygınlaşmaktadır. Obezite, köpeğin yaşam konforunun en çok düşüren ciddi sağlık sorunlarından birisidir. Obezite kontrol altına alınmadığında köpekte başka sağlık sorunları görünmeye başlar. Obezitenin köpeklere ne kadar zararlı olduğu konusunda birçok köpek ebeveyni bilgi sahibi olsa da köpeklerde obezite neden olur bilmeyenlerin sayısı küçümsenmemelidir. Köpekleri bu rahatsızlıktan koruyabilmenin en iyi yolu, köpeğe sağlıklı ve düzenli bir hayat sunmaktır.

İçindekiler

     

    Köpeklerde Obezite Neden Olur?

    Obezite, vücutta aşırı yağ birikmesiyle oluşan kronik hastalıktır. Düzensiz beslenen ve hareket etmeyen her köpek obezite olmaya adaydır. Bir köpek, kendi ırkının ortalama vücut ağırlığından %20 daha fazla kiloya sahipse obezite olarak nitelendirilebilir. Bu basit mantıkla köpeklerin obezite tehlikesi altında olup olmadığı anlaşılabilir.

    Obezitenin birçok nedeni vardır ancak en bilinen nedeni vücuda aşırı kalori almaktır. Vücuda alınan kalori ve harcanan kalori arasında dengesizlik olursa köpeklerde obeziteye neden olur. Yani köpek sürekli mama yerse ve tüm gün hareketsiz yatarsa hızla obez olmaya doğru ilerler. Köpeklerin obez olmaması için sağlıklı beslenme alışkanlıkları olmalıdır. Yedikleri öğünlere dikkat edilmelidir.

    Köpeklerde obeziteye neden olan bir diğer durumsa cushing sendromudur. Cushing hastası köpeklerde çok fazla kortizol hormonu salgılandığından iştah artışı başlar. İnsülinomanın da obeziteye neden olduğu bilinir. Pankreastaki kötü huylu tümörler nedeniyle çok fazla insülin salgılanır ve vücuttaki glikoz seviyesi değişir.

    Obezitenin diğer nedeni ise hormonal değişimlerdir. Köpekler kısırlaştırıldıktan sonra hormonal değişimlere uğrarlar. Bunun sonucunda da obezite olabilirler. Ayrıca vücutta salgılanan diğer hormonlardaki herhangi bir sorun nedeniyle de köpek obez olmaya başlayabilir.

     

    Obezitenin Köpeklerde Yol Açtığı Sağlık Sorunları

    Obezite başlı başına ciddi bir rahatsızlıkken yanı sıra pek çok sağlık sorununa da yol açar. Obezite köpeklerin yaşam süresini en fazla etkileyen, yaşam kalitesini düşüren bir hastalıktır. Bu nedenle obez olan köpeğe gereken yardım yapılarak sağlıklı kilo seviyesine yaklaştırılmalıdır. Obezitenin köpeklerde yol açtığı sağlık sorunları şunlardır:

    • Yüksek tansiyon
    • Kalp hastalıkları
    • Kanser
    • Diyabet
    • Artrit
    • Bağışıklık sisteminin zayıflaması
    • Solunum rahatsızlıkları

    Yukarıda yer alan rahatsızlıklar obezitenin direkt olarak etkilediği başlıca sağlık sorunlarıdır. Bunların yanı sıra obezitenin dolaylı olarak etkilediği onlarca sağlık sorunu ekelenebilir. Çünkü obezite köpeklerde aşırı yağlanma, sağlıksız beslenmeye başlama, hareketsizlik, nefes darlığı ve depresyona neden olur. Tüm bunlar birçok hastalığın temelinde yatan nedenlerdir.

     

    Obez Köpek Nasıl Zayıflatılır?

    Obez köpeklerde hastalık ilerledikçe iyice hareket edemez bir hale gelebilirler. Oyun bile oynamak istemeyen obez köpekler bu durumdan rahatsız olup psikolojik sorunlar yaşamaya başlarlar. Hareketsizlik ve yağların organları sarması nedeniyle ağrılar yaşarlar. Fazla kiloları nedeniyle sindirim problemleriyle karşı karşıya gelirler. Köpekler bu rahatsızlıktan kurtarabilmek için sağlıklı bir şekilde zayıflatılmaları gerekir.

    Obez köpek nasıl zayıflatılır sorusunun yanıtı için bir uzmanla görüşmek faydalı olacaktır. Evcil hayvan sigortasının anlaşmalı olduğu veteriner klinikleri tercih edilebilir. Yapılan tetkikler sonucunda obezite nedeniyle açığa çıkan pek çok sağlık sorunu tedavi edilir ve köpeğe uygun bir zayıflama planı hazırlanır.

    Veteriner hekim tarafından zayıflama planı hazırlandıktan sonra bu plana sadık kalınması gerekir. Köpek her ne kadar mama istese de diyette ne yazılıysa o verilmelidir. İlk başlarda köpeği ikna etmek zor olacak olsa da zamanla alışır. Beslenmenin yanı sıra köpeğin egzersizleri de düzenli olarak yaptırılmalıdır. Egzersizler kilo vermenin en önemli yardımcısıdır. Köpeğin daha aktif olmasını sağlamak için kısa periyotlarla sevdiği oyunlar oynattırılabilir.

    - Patili Sigorta

    Başa dön

    Son Gönderiler

    Köpeklerde Egzama Neden Olur?
    Köpeklerde Egzama Neden Olur?

    köpeklerde egzama neden olur bildiğiniz zaman bir belirti gördüğünüzde size en yakın veterinere gide..

    Devamını oku
    Kedilerde Mide Bulantısına Ne İyi Gelir?
    Kedilerde Mide Bulantısına Ne İyi Gelir?

    Kedilerde mide bulantısına nelerin iyi geldiğini bilmek istiyorsak, internet üzerinde bir süre araşt..

    Devamını oku
    Kedilerde Üst Solunum Yolu Enfeksiyonu Nasıl Geçer?
    Kedilerde Üst Solunum Yolu Enfeksiyonu Nasıl Geçer?

    ilk gelecek olan soru kedilerde üst solunum yolu enfeksiyonu nasıl geçer olacaktır. Bunun cevabına g..

    Devamını oku