Kediler Neden Gastrit Olur?

Kediler Neden Gastrit Olur?


Kedilerde gastrit en sık görülen mide rahatsızlıklarından birisidir. Bu nedenle kedi sahipleri kediler neden gastrit olur merak eder. Her şeyi merak edip yeme potansiyeli olan kedileri gastritten koruyabilmek için hastalığı iyi tanımak gerekir. Gastritin nedenleri, belirtileri iyi bilinmelidir. Gastrit hayati risk oluşturan bir hastalık olmasa da kedilerin yaşam kalitesini oldukça düşürür. Sürekli mide yanması yaşayan bir kedi her zaman mutsuz ve huzursuz olur.

İçindekiler

     

    Kediler Neden Gastrit Olur?

    Kedilerde gastrit mide boşluğunda bulunan mukozanın iltihaplanması sonucu olan bir hastalıktır. Mide mukozası iltihaplandığında mide asidi salınımı artar ve mide asitten korunmaz. Bundan dolayı da midede bazı deformasyonlar olur.

    Kedilerin gastrit olmasının çeşitli nedenleri vardır. Gastritin en yaygın nedenleri enfeksiyon ve parazitler, hazımsızlık, sağlıksız beslenme, yabancı cisim yutma ve toksik madde tüketmektir. Bunun yanı sıra vücutta bulunan bazı hastalıkların gastrite sebep olduğu görülmüştür. Diyabet olan kedilerde gastrit semptomları oluşabilir.

     

    Kedilerde Gastrit Belirtileri Nelerdir?

    Kedilerde gastrit rahatsızlığının birçok nedeni vardır. Bu hastalık ölüme neden olmasa da kediyi sürekli rahatsız eder. Gastrit olan bir kedi aç kaldığında, bazen mama yediğinde midesinde yanma hisseder ve huzursuzlaşır. Kedi sahibi hastalığı belirtilerinden anlayıp hemen uzman desteği almalıdır. Böylece gereken tedaviler yapılır ve kedinin midesi rahatlar.

    Kedilerde gastrit belirtileri şunlardır:

    • Kusma
    • İshal
    • İştahsızlık
    • Kilo kaybı
    • Karın ağrısı
    • Aşırı salya
    • Dudak yalama
    • Huzursuzluk
    • Depresyon

    Kedilerde gastrit genellikle akut olarak meydana geldiğinden hastalığı hemen anlamak mümkün olmayabilir. Hatta akut gastritte yukarıdaki belirtiler yalnızca birkaç gün ve hatta daha kısa sürede oluşur. Kronik gastritte ise kediler belirtilerin büyük bir çoğunluğunu gösterir. Hastalık ne kadar erken fark edilirse tedavi açısından o kadar iyi olur.

     

    Kedilerde Gastrite Ne İyi Gelir?

    Evde uygulanacak bazı yöntemler kedilerde gastrite iyi gelir ve rahatlamalarını sağlar. Kedide gastrit varsa bol bol su içmesi sağlanmalıdır. Kedi su içmek istemiyorsa uzman desteği alınmalıdır. Çünkü su kusma ve ishalden dolayı dehidrasyon olur. Vücudun su açığı kapatılmalıdır.

    Kolay sindirebileceği ve az yağlı olan yiyeceklerle beslenmelidir. Kullandığı mama uygun değilse başka bir mama seçilebilir. Eğer mama yoksa biraz tavuklu pilav vermek kedinin gastritine iyi gelecektir. Kedi normale dönene kadar beslenmesine çok dikkat edilmelidir. Normalde verilen mama miktarı yeterli gelmeyebilir. Bu nedenle mama miktarını kedi kendini toparlayana kadar artırmak faydalı olur.

    Gastriti iyileştirebilmek için yalnızca evde yapılan uygulamalar yeterli olmaz. Gastrit olabileceği düşünülen her kedi veterinere götürülmelidir. Veteriner doğru teşhisi koyup gerekli olan tedavileri uygular. Böylece kedi sağlığına daha kolay kavuşur. Olası veteriner masraflarından dolayı veterinere gitmek ikinci plana atılıyor olabilir. Oysa evcil hayvan sigortası yaptırıldığında veteriner masrafları sorun olmaktan çıkar. Bu nedenle her kedi Patim Güvende Sigortası gibi bir evcil hayvan sigortasıyla sigortalatılmalıdır.

    - Patili Sigorta

    Başa dön

    Son Gönderiler

    Köpeklerde Egzama Neden Olur?
    Köpeklerde Egzama Neden Olur?

    köpeklerde egzama neden olur bildiğiniz zaman bir belirti gördüğünüzde size en yakın veterinere gide..

    Devamını oku
    Kedilerde Mide Bulantısına Ne İyi Gelir?
    Kedilerde Mide Bulantısına Ne İyi Gelir?

    Kedilerde mide bulantısına nelerin iyi geldiğini bilmek istiyorsak, internet üzerinde bir süre araşt..

    Devamını oku
    Kedilerde Üst Solunum Yolu Enfeksiyonu Nasıl Geçer?
    Kedilerde Üst Solunum Yolu Enfeksiyonu Nasıl Geçer?

    ilk gelecek olan soru kedilerde üst solunum yolu enfeksiyonu nasıl geçer olacaktır. Bunun cevabına g..

    Devamını oku