Kedilerde Bağırsak Tıkanması Neden Olur?

Kedilerde Bağırsak Tıkanması Neden Olur?


Bağırsak tıkanması kedilerin sağlığı açısından oldukça ciddi bir rahatsızlıktır. Kedilerde bağırsak tıkanması neden olur bilinmezse kedinin kediyi bu rahatsızlıktan korumak zorlaşır. Bağırsak tıkanması adından da anlaşılacağı gibi kedinin bağırsaklarının tıkanarak besin ve salgıların daha yavaş ve kısıtlı bir şekilde geçmesine neden olur. Hatta tıkalı olan gölgelerde kan akışı bile gerçekleşmeye bilir. Bunun sonucunda da minik kediler aşırı ağrı çekerler.

İçindekiler

     

    Kedilerde Bağırsak Tıkanması Neden Olur?

    Kedilerde bağırsak tıkanması genellikle kedinin yabancı cisimleri yutması sonucunda olur. Oldukça meraklı olan kediler etrafta buldukları cisimleri keşfetmeye çalışırken yutabilir. Bundan dolayı bağırsakları tıkanabilir. Kedilerin en fazla yuttuğu yabancı cisim ise tüylerdir. Çok fazla tüy yutan kedi, yuttuğu tüyleri kusup atamazsa tüyler bağırsakta kitle haline gelip tıkayabilir.

    Kedilerde bağırsak tıkanmasını başka sağlık sorunları sebebiyle de olabilir. Kedilerde bağırsak tıkanmasına neden olan sağlık sorunları şunlardır:

    • Tümör
    • Fıtık
    • Polipler
    • İnvajinasyon
    • Mide ve bağırsak iltihabı
    • Mide çıkışındaki yaralar
    • Bağırsak parazitleri

    Bağırsak tıkanıklığının 3 tipi vardır. Eğer bağırsakta tıkanıklık olmasına rağmen bazı maddeler bağırsaktan geçebiliyorsa buna kısmi bağırsak tıkanması denir. Bağırsak tamamen kapalıysa ve bağırsaktan hiçbir şey geçemiyorsa tam bağırsak tıkanması olarak adlandırılır. Eğer tel, ip gibi uzun ince bir cisim yutulduysa ve bağırsak boyuna yatay bir tıkanıklığa neden oluyorsa buna lineer bağırsak tıkanıklığı adı verilir.

     

    Kedilerde Bağırsak Tıkanması Belirtileri

    Bağırsak tıkanmasının etkilerini görmek çok uzun sürmez. Kedilerde hızlıca bazı değişimler olur. Kedilerde bağırsak tıkanması belirtileri şöyledir:

    • Normalden az dışkı yapma
    • Kilo kaybı
    • Kabızlık
    • İştahsızlık
    • Şiddetli karın ağrısı
    • Ateş
    • Depresyon
    • Saldırganlaşma
    • Sürekli olarak inleme
    • Karında şişlik

    Kedide yukarıdaki belirtilerin birkaçı görüldüğünde vakit kaybedilmeden veterinere götürülmelidir. Erken tedavi sayesinde kedi sağlığına daha hızlı kavuşur. Veterinere götürülmeyen kediler tıkanıklığın türüne göre yaşamını yitirmektedir. Kısmı bağırsak tıkanması olan kediler birkaç hafta yaşamaya devam ederken tam bağırsak tıkanması olan kediler bir hafta içerisinde yaşamını yitirir.

    Patili dostlarımızın sağlıklı ve uzun ömürlü olmaları için gerekli olduğu her an veteriner hizmetlerinden faydalanması gerekir. Haliyle bu da evcil hayvan sahiplerinin bütçesini aşabilir. Hem bütçeyi koruyan hem de evcil hayvanların sağlığını koruyan çözüm ise evcil hayvan sigortası yaptırmaktır. Evcil hayvan sigortası poliçesi dahilinde birçok veterinerlik hizmetinden ücretsiz faydalanılabilir.

     

    Kedilerde Bağırsak Tıkanması Tedavisi

    Bağırsak tıkanması sorunu olan kedilerde aynı zamanda dehidrasyon ve elektrolit dengesizliği görülür. Tedavinin ilk aşamasında serumla kediye sıvılar ve elektrolitler verilir. Böylece kedinin durumu stabil hale getirilir. Ardından bağırsağı tıkayan nedene göre tıkanıklık açılır. Eğer tıkanıklık akışkan hale gelebilecek bir maddeden kaynaklıysa müsil gibi yöntemlerle vücuttan atılması sağlanabilir. Daha sert bir cisimse endoskopi yapılması gerekir.

    Kedilerde bağırsak tıkanması tedavisi olarak ameliyata başvurulabilir. Kediye anestezi verilir ve ameliyatla yabancı cisim kediden çıkarılır. Ameliyatı anlaşmalı veterinerlerde uygun fiyatlara yaptırmak isterseniz Can Dostum Sigortası detaylarını inceleyebilirsiniz.

    - Patili Sigorta

    Başa dön

    Son Gönderiler

    Köpeklerde Egzama Neden Olur?
    Köpeklerde Egzama Neden Olur?

    köpeklerde egzama neden olur bildiğiniz zaman bir belirti gördüğünüzde size en yakın veterinere gide..

    Devamını oku
    Kedilerde Mide Bulantısına Ne İyi Gelir?
    Kedilerde Mide Bulantısına Ne İyi Gelir?

    Kedilerde mide bulantısına nelerin iyi geldiğini bilmek istiyorsak, internet üzerinde bir süre araşt..

    Devamını oku
    Kedilerde Üst Solunum Yolu Enfeksiyonu Nasıl Geçer?
    Kedilerde Üst Solunum Yolu Enfeksiyonu Nasıl Geçer?

    ilk gelecek olan soru kedilerde üst solunum yolu enfeksiyonu nasıl geçer olacaktır. Bunun cevabına g..

    Devamını oku