Kedilerde Böbrek Yetmezliği

Kedilerde Böbrek Yetmezliği


Kedilerde böbrek yetmezliği yaş arttıkça daha sık görülen bir rahatsızlıktır. 7 yaşını geçen her 10 kedinin 3’ünde böbrek yetmezliği görülebilir. Tabi bu durum genç kedilerde bu hastalığın görülmeyeceği anlamına gelmez. Böbrek yetmezliği yeni doğan bir yavruda dahi görülebilir.

İçindekiler

    Böbrek yetmezliği böbreğin temel fonksiyonlarını kaybedip artık görevlerini yerine getirememesi olmamasıdır. Böbrekler kandaki atıkların vücuttan atılmasında rol oynadıkları için tedavi edilmedikleri zamanla ölümle sonuçlanan durumlar oluşabilir. Bu nedenle çok dikkat edilmesi gereken tehlikeli bir hastalıktır.

     

    Kedilerde Böbrek Yetmezliği Neden Olur?

    Kedilerde böbrek yetmezliği akut ve kronik olarak ikiye ayrılır. Akut böbrek yetmezliği böbreğin aniden fonksiyonlarını kaybetmesiyle açığa çıkan durumdur. Bu duruma travma, zehirlenme, enfeksiyon gibi birçok farklı etmen yol açabilir.

    Kronik böbrek yetmezliği ise yaşın ilerlemesi, kanser, böbrek taşları, amiloidoz, FIP gibi nedenlerden dolayı açığa çıkar. Zaman içerisinde hızlı bir şekilde ilerleyebilir. Erken teşhis olmadığı sürece böbrek tamamen iyileştirilemez.

     

    Kedilerde Böbrek Yetmezliği Belirtileri

    Kedilerde böbrek hastalığı ilerlemediği sürece herkes tarafından kolayca anlaşılması mümkün değildir. İç hastalıkların en can sıkıcı noktası da tam olarak budur. Hastalık içten içe ilerlerken dışarıdan kediyi gayet sağlıklı bulabilirsiniz.

    Kedilerde böbrek yetmezliği belirtileri şöyledir:

    • Sık sık idrar yapma hali
    • Su içmede artış
    • Kilo kaybı
    • İştahsızlık
    • Kusma
    • Kanlı idrar
    • Ağız kokusu
    • Ağız içi yaralar
    • Kansızlık
    • Halsizlik

    Yukarıdaki belirtiler hastalığın ilerleyen evrelerinden çıktığı için düzenli aralıklarla yapılan veteriner kontrollerinin önemi bu hastalıkta ön plana çıkıyor. Minik dostunuzun sağlığının tam güvence altında olması için veteriner kontrollerini aksatmamalısınız.

    Kedinizin yıllık veteriner masrafları bütçenizi zorluyorsa evcil hayvan sigortası yaptırarak bütçenizi finansal açıdan koruma altına alabilirsiniz. Birçok acil durum ve hastalık halinde oluşan masraflar sigortanın geniş teminatları dahlinde ücretsiz yaptırılabilir.

    - Patili Sigorta

    Başa dön

    Son Gönderiler

    Köpeklerde Egzama Neden Olur?
    Köpeklerde Egzama Neden Olur?

    köpeklerde egzama neden olur bildiğiniz zaman bir belirti gördüğünüzde size en yakın veterinere gide..

    Devamını oku
    Kedilerde Mide Bulantısına Ne İyi Gelir?
    Kedilerde Mide Bulantısına Ne İyi Gelir?

    Kedilerde mide bulantısına nelerin iyi geldiğini bilmek istiyorsak, internet üzerinde bir süre araşt..

    Devamını oku
    Kedilerde Üst Solunum Yolu Enfeksiyonu Nasıl Geçer?
    Kedilerde Üst Solunum Yolu Enfeksiyonu Nasıl Geçer?

    ilk gelecek olan soru kedilerde üst solunum yolu enfeksiyonu nasıl geçer olacaktır. Bunun cevabına g..

    Devamını oku